Mit kell tudni a társasházi dugulásokról? Duguláselhárítás társasházban

A háztartásban előforduló dugulás mindig komoly probléma az ingatlantulajdonosnak. Hogy azt a nem kellő elővigyázatosság okozza, vagy valami egyéb probléma, mint pl. gyökérbenövés, csőmeghibásodás, stb. az egy családiházban élő szempontjából majdnem mindegy, hisz a kellemetlenség így is, úgy is őt terheli, akár csak a probléma megoldásával járó anyagi kiadás.

Más a helyzet akkor, ha társasházban élünk. Előfordulhat, hogy mi magunk igen óvatosak vagyunk és körültekintőek, így nem dobunk és  nem öntünk semmiféle idegen anyagot  a lefolyóinkba, mégis minket érint a dugulás okozta kellemetlenség, ne adj isten nálunk jön fel a szennyvíz, vagy a gyakran előforduló dugulások miatt korlátozva vagyunk a vízfelhasználásban. Ilyenkor fontos a közösség ereje és a társasházkezelő, közösképviselő személye.

Fontos megértetni a társasházak lakóival, hogy a nem megfelelő szokásaik nem csak saját magukat sodorhatják veszélybe, de lakótársaikat is, ami igen kellemetlen annak, aki pedig kifejezetten ügyel arra, hogy még csak véletlenül se okozzon dugulást.

A házirendben éppen ezért nem árt leírni, hogy a dugulás megelőzése minden lakó kötelessége, és ezt jól látható helyen, a lépcsőházban érdemes kifüggeszteni. Továbbá célszerű erre minden lakógyűlésen külön felhívni a figyelmet.

Wc duguláselhárítás oldalról nézve nagyon kellemetlen tud lenni, ha valakit azért ér rendszeresen kellemetlenség, mert mondjuk egy kisgyermekes család a pelenkát olykor a WC-be dobja vagy egy soktagú család rendszeresen nagy mennyiségű toalettpapírt dob a WC-be, esetleg a gyerekek azzal játszanak,  hogy a WC-be dobálnak játékokat, ruhaféléket, stb. Szintén kellemetlen, ha a társasház vendéglátó egységnek adja bérbe egy-egy helyiségét, és azok a zsíros szennyeződéseikkel okoznak dugulást a csatornában. Muszáj mindenkinek megértenie, hogy felelősséggel tartozik a közösségért, a közös problémák elkerülése, és a közös anyagi javak védelme, minden egyes lakó kötelessége.

 A társasházaknak két közös csőrendszerük van:

  •  az ejtő vezeték, azaz a  strang – ez a függőleges cső, amelybe csatlakoznak az emeleti lakások lefolyói ( WC és a mosogatócső többnyire külön-külön strangra csatlakozik)
  •  az alapvezeték – ez a vízszintesen fektetett cső – ebbe érkeznek a strangok, ez köti össze a házat a kilépő aknával.

Ha ezek bármelyike eldugul, akkor az a társasházra tartozik és a közös költségből kell rendezni a duguláselhárítás költségét!

Hogy ismerjük fel a lakáson kívüli dugulást? A földszinten élők rögtön felismerhetik a jelenséget, ha elárasztja őket a szennyvíz. Ebben az esetben az alapvezetékben van a dugulás, és sajnos az emeleti lakások szennyvize a földszinti lakásokban landol.

Hasonló  jelenség, ha az ejtő vezetékben keletkezik dugulás, ilyenkor is a szomszédos lakások szennyvize landol az adott lakásban úgy hogy az ott lakók nem használják a lefolyókat.  A WC- ben megemelkedik a vízszint, a mosogatóban jelenik meg a szennyvíz használaton kívül.

Éppen ezért kutyakötelessége minden lakónak odafigyelni, hogy magatartásával, nemtörődömségével ne okozzon kárt másoknak, akik amúgy figyelmet fordítanak a dugulás megelőzésére.

Lakáson belüli dugulásról akkor  beszélünk ( másnéven ágdugulás) ha csak az adott lakásban nem folyik le a lefolyó – mosogató, mosdó, kád, WC – ilyenkor a lakás tulajdonosát terheli a duguláselhárítás költsége és kellemetlensége. Ebben az esetben annyi „szerencse” van, hogy más lakókat nem ér kellemetlenség, maximum annyi, hogy néhány órára kizárják a vizet.

Legyünk körültekintőek, és ügyeljünk ne csak a saját, de szomszédaink értékeire is!