Mi is az a bútorrestaurálás?

A bútorrestaurálás egy helyreállítási, állagmegóvó munkálat, ami megtartja, vagy éppen növeli az antik bútor értékét. Bizonyos esetekben, ha a restaurálás már olyan nagy változást okoz a bútoron, hogy nem lehet eredetinek mondani, sajnos értékcsökkenés következik be, de megjelenésében a bútor ismét eredet pompájában fog tündökölni.

Az antik bútor felújítás nem feltétlenül egyezik meg a restaurálással, de ez már nagyon szakmai téma, nem kell belemennünk, lényeg annyi, hogy restaurálás csak restaurátor közreműködésével lehetséges. Restaurátornak lenni nem egyszerű asztalosmunka. Komoly szakismeretet, kézügyességek, kor és stílusismeretet igényel, valamint jelentős gyakorlati felkészültséget. A bútor restaurálás nem olyan szintű, mint egy festmény restaurálása, de valójában nem nagyon marad el attól.

A bútorok megkopnak, elhasználódnak, fájuk elöregedik. A környezeti hatások és fizikai hatások miatt is szükség lehet restaurálásra, főleg, ha egy bútor sokáig állt valahol, használat, tisztántartás nélkül. Használat közben is tönkre mehetnek bútoraink.

Ha ránk maradt egy vagy néhány régebbi, vagy esetleg antik bútor és még használjuk őket, bizony veszélynek vannak kitéve. Folyamatos karbantartás mellett lehetőség van az antik bútor használatára, de ehhez először is egy antik bútor restaurálás szükségeltetik, hogy a holmi állagát és értékét meg lehessen óvni.

Régebben a bútor restaurálás nem azt jelentette, mint amit ma. A régi restaurátor a saját ízlésének megfelelően állította helyre a bútorokat, így nem az autentikusság, sokkal inkább az egyéni esztétikai érzés volt a vezérfonal, amin az egész munkálat folyt.

Ennek sajnos az lett a következménye, hogy számos igazán nagy értékű antik bútor mondjuk úgy „el lett rontva”. A 19. század vége óta azonban nagy hangsúlyt fektetnek a bútor eredeti stílusának megtartására és még törvény is szabályozza, mi az, ami valóban antik és mi az, ami már nem fér bele ebbe a kategóriába.

Sajnos manapság is előfordul, hogy az antik bútor felújítás házilag történik meg. Ez természetesen csökkenti a bútor értékét és sokszor teljesen elveszi az eredeti stílusát. Ha az ajtajait vagy akár csak a fogantyúit kicserélik valami nem autentikus és stílusban hozzá passzoló, eredetivel szinte teljesen megegyező darabra, akkor már a bútor veszít eredetiségből. Ettől még jobb esetben benne maradhat az antik bútor kategóriában, de sajnos nem minden esetben.

Ha már túl sok az újítás és változtatás, akkor a bútor elveszíti teljes mértékben az értékét. Ezért fontos szakemberre bízni, mert ő a megfelelő módon restaurálja, így értékes holmi marad a birtokunkban, aminek állaga még sokáig megőrződik és akár még használatra is alkalmas marad.