Swarovski címkéhez tartozó bejegyzések

Így tisztítsuk a Swarovski kristályokat!

A Swarovski kristályok az elegancia megtestesítői, éppen emiatt speciális bánásmódot is igényelnek viselőitől. Már magára a tisztításra is nagy gondot kell fordítani, azonban ami ennél is fontosabb, meg kell előzni, hogy a drága kristályok bekoszolódjanak.

Ha ugyanis hosszú évekig, sőt évtizedekig szeretnénk élvezni a Swarovski kristályos ékszereink csillogását, akkor ne csak éjszakára és fürdéskor vegyük le őket, hanem parfümözés, sminkelés, hajlakkozás és krémezés közben is, mert ezek olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek károsíthatják a kristályt magát, de még inkább a ragasztást. Ha ékszerünkből kiesik a kristály, és azt látjuk, hogy a ragasztás helye zöldes, netán sárgás, akkor biztosak lehetünk abban, hogy valamilyen kozmetikum idézte elő a problémát.

Fontos ezen felül odafigyelni az ékszer tárolására is! Fontos, hogy minden esetben olyan kis dobozban, de feltétlenül zárt helyen tároljuk a Swarovski ékszereket, Swarovski fülbevalókat, amelyekben nem karcolódik, nem porosodik, és belül puha, szivacsos anyag veszi körül.

Konkrétan a tisztítást természetesen nem kell túlzásba vinni, de bizonyos időközönként érdemes áttörölni a kristályokat egy-egy puha és száraz ronggyal, amelyek a káros szennyeződést távolíthatják el a Swarovski kőről. Erre azért van szükség, mert a mikroszkopikus szennyeződések akár komoly sérülést is okozhatnak a kristályon! Természetesen amennyiben makacsabb szennyeződés került az ékszerre, abban az esetben egy kicsit többre lesz szükség. A rongy ilyen esetben is fontos, de kell hozzá valamilyen tisztítószer. A leghatásosabb erre az esetre a speciális kristálytisztító alkohol mellett a hagyományos ablakmosó. A rongy esetében egyébiránt fontos, hogy a műszálas és szöszölős textileket kizárjuk, helyettük inkább használjunk tiszta pamut kendőt. Tökéletesen megfelel a célnak a szemüvegek tisztításához használatos törlőrongy.

A fentiek alól kivételt képeznek a bevonatos Swarovski kristályok, amelyek érzékenyebbek a tisztításra. Esetükben vagy tiszta vizet használjunk, vagy szimpla mosogatószeres vízbe áztassuk őket néhány percre. Ha az ékszer sok apró kőből tevődik össze, akkor célszerű lehet egy puha kefét használni hozzá, célszerű például valamilyen gyerekfogkefét venni erre a célra, amivel a kövek között lerakódott szennyeződést is kíméletesen eltávolíthatjuk. Ha nem konkrét ékszerekről, hanem Swarovski kristályfigurákról van szó, azokkal érdemes még nagyobb körültekintéssel eljárni, és minden esetben valamilyen puha rongyot használni, hogy a felület ne karcolódjon. Célszerű továbbá beszerezni hozzá egy cérnakesztyűt, hogy elkerülhessük az ujjlenyomatokat,

Fontos továbbá betartani néhány általános alapszabályt is azzal kapcsolatban, hogy mit ne tegyünk a Swarovski ékszerek tisztításakor. Mivel a gyártó általában ródiumozza az ékszereket – ez többnyire a foglalatokra igaz –, ezért az ultrahangos ékszertisztító alkalmazása szigorúan tilos. Ettől ugyanis a bevonat lepattoghat, ezáltal például az orvosi fém alatti rézötvözet tűnik elő, amit már javítani vagy korrigálni sem lehet. Hasonló okokból nem szabad forrásban lévő vizet sem használni a Swarovski kristályos ékszerek tisztításához, valamint kerülni kell az ammóniatartalmú tisztítószereket, amit gyakran kereskedelmi forgalomban kapható ékszertisztítók is tartalmazhatnak. Az ammónia ugyanis szintén károsítja a bevonatot, amivel javíthatatlanul tönkretehetjük ékszereinket.

Milyen Swarovski kristályok léteznek, és mitől csillognak?

A Swarovski kristályok nagy általánosságban ólomkristályból, egy speciális csiszolási módszer által készülnek a drágakövek imitálásának céljából. Lehetnek gyémántcsiszolásúak, amelyek általában a kúpos hátú, foglalható kristályok, de beszélhetünk lapos hátú Swarovski kristályokról, amelyek ragaszthatóak és vasalhatóak, ezáltal nem ékszerekhez, hanem ruhák vagy használati tárgyak díszítéséhez valók. A legjobb minőségű és ezáltal legszebb Swarovki kristályok minden esetben ólomkristályból kerülnek előállításra, míg a hamisítványok, vagy az olcsóbb strasszkövek egyszerű olvasztott üvegből.

A kettőt nagyon könnyű megkülönböztetni egymástól, hiszen az ólomkristályok úgy csillognak, mint az igazi drágakövek, míg az olvasztott üvegből készültek fényvisszaverő képessége minimális, így bár csillog, de nyomába sem ér egy igazi Swarovski kristálynak. A gyémántformára csiszolt kristályok felhasználhatósági köre elég szűkös, így az ékszerek mellett máshoz nem használják őket, nem úgy a lapos hátú Swarovski kristályokat, amelyek lényegében csiszolt kis tükröcskéknek tekinthetők, méghozzá számtalan formára vágva.

A legkeresettebbek ezek közül a kerek formájú, lapos felső lappal és oldallal rendelkező darabok. Minden egyes laposra csiszolt Swarovski kristály hátulja bevonásra kerül egy speciális ezüstös réteggel, ami azt a célt szolgálja, hogy a kristály a lehető legjobban visszatükrözze a fényt. Lényegében ennek köszönhető, hogy csillog, a bevonat nélkül ugyanis csak látványos átlátszó kristályok lennének csupán.

A Swarovski kristály csillogását egyébiránt két tényező befolyásolja különösen. Az egyik ilyen az alapanyag, ami esetünkben mindig ólomkristály, hiszen ez biztosítja a kiváló minőséget, ami éppen emiatt vetekedik a drágakövekkel is. Ennek az oka, hogy az ólomtartalmú üveg lényegesen jobban átereszti a fényt, mint a hagyományos üvegek. Ebből a tulajdonságból kifolyólag fontos, hogy a strasszkő hátulján legyen egy tükörfelület, ami visszaveri a fényt, de csak az a fény tud visszatükröződni, ami értelemszerűen eljut eddig a felületig.

Összességében tehát minél tisztább egy kristály, annál több fényt képes visszaverni, ezáltal annál jobban csillog is. A Swarovski kristályok csillogását ezen felül nagyban befolyásolja még a csiszolás is. Noha a Swarovki nevével ellátott darabok minden esetben minőségi, géppel csiszolt ékszerek, azonban a hamisítványok között találhatunk öntött strasszokat is. Értelemszerűen utóbbiak kevésbé csillognak, ellenben lényegesen olcsóbbak is. Fontos továbbá, hogy minél több lapra csiszolunk egy kristályt, annál csillogósabb lesz, hiszen a fény annál több helyen törik meg és türköződik vissza rajta. A kevesebb lapra csiszolt kristályok emiatt kevésbé csillognak. A Swarovski egyik védjegye a 14 lapos csiszolási mód, ami a drágakövek minőségéhez viszonyítja a gyártó köveit.

A Swarovski kristályok ezen felül számtalan színben pompázhatnak. Léteznek hagyományos kristályszínűek, avagy átlátszóak, de speciális színezetűek is, mint amilyenek a Rose vagy az Amethyst. Ezeket általában úgy állítják elő, hogy az eredeti kristályt valamilyen fém-oxidos bevonattal látják el. Létezik ezen felül egy olyan új technológiai eljárás is, amelynek során a bevonatos kristályt tovább színezik. Ilyen esetekben egy még színesebb, ámde kevésbé csillogó kristály a végeredmény, a bonyolultabb gyártási technika miatt pedig ráadásul még drágább is.

Innen tudhatod, hogy eredeti-e a Swarovski kristály!

Ma már sajnos szinte mindent hamisítanak, így ez alól nem jelent kivételt a Swarovski kristály sem, aminek óriási előnye, hogy még a legjobb másolatok is fényévekre vannak az eredetitől, ezáltal a nem túl gyakorlott szemek is hamar kiszűrik, ha csak egy gyenge hamisítvánnyal van dolguk. Természetesen amennyiben a kétely felmerült, számtalan egyéb módszerrel ellenőrizhetjük, hogy valóban hamis-e a kérdéses Swarovski.

Ha egészen aprócska strasszokról beszélünk – mint amilyen az 1,4 milliméteres ss3-as vagy az 1,8 milliméteres ss5-ös –, akkor az első árulkodó jel az lehet, ha a kristály nem akar megfelelően csillogni. Egy Swarovski kristály ugyanis minden esetben szépen csillog, mondhatni a szivárvány minden színében pompázik – méghozzá nem csak fény felé fordítva, hanem rossz fényviszonyok között is.

További árulkodó jel lehet még, ha a kristály alsó felére helyezett fólia nem olyan élénkszürke, mint az eredeti Swarovski kristályoknál, hanem inkább mattabb, sötétebb, amolyan középszürke színárnyalatú. Az ilyen termékek a legtöbb esetben mindig hamisítványok, de pont ebből kifolyólag nem is rendelkeznek olyan csillogással, mint a hattyús logóval ellátott eredeti termékek.

Ami ezen felül árulkodó lehet még a kisebb Swarovski kristályoknál, az a sima felület hiánya. Akadnak ugyan már egészen profi másolatok, de a legendásan simára csiszolt felületet még senki sem tudta elérni, hiszen egyrészt a technika nem ismert, másrészt pedig annyi időt emésztene fel, hogy amiatt már a másolt kristályokat sem lehetne olcsóbban adni.

Általánosságban kijelenthető, hogy a hamisított Swarovski kristály felületet recésebb, de sokkal inkább érdesebb, egyenetlenebb felülettel rendelkezik, amit tapintással, de egy hagyományos nagyítóval is könnyen meg lehet állapítani. Utóbbi egyébiránt főként a ragasztható kristályokra igaz, hiszen a vasalható strasszok hátulja még az eredeti Swarovski kristályok esetében is rücskösebb és sötétebb, méghozzá a hőre olvadó ragasztótól. Minden más esetben azonban az elhangzottak gyanúra adhatnak okot! Léteznek sajnos nagyon gyenge utánzatok is a piacon, amelyek egyszerű plexi kövek, és alufóliaszerűen csillogó alsó résszel rendelkeznek.

Ez is nagyon árulkodó lehet! Ha egy kicsit alaposabban is szeretnénk belefolyni a témába, egy eredeti Swarovski kristály minden esetben 14 lapra csiszolt felülettel rendelkezik. Ha nagyobb kövekről van szó – például ss20 felettiekről –, abban az esetben a 14 lapos csiszolás szabad szemmel is tökéletesen kivehető, illetve megszámlálható.

Ha még ezek után is kételyeink merülnének fel a Swarovski kristály eredetiségével kapcsolatban, akkor szintén bizonyossággal szolgálhat a méret. Egy Swarovski strassz ugyanis a gépi csiszolás miatt csak és kizárólag minimális méretbeli eltéréseket mutathat társaihoz mérten, ami igaz a magasság és a szélesség tekintetében is.

A cég egyébiránt tovább nehezítette a hamisítók munkáját, miután egy újabb, minden eddiginél forradalmibb csiszolási formát álmodott meg, aminek köszönhetően a legújabb Swarovski kristályok nem csak minden korábbinál kimunkáltabbak, hanem minden eddiginél szebben csillognak is. Trükkös módszer továbbá a Swarovski eredetének bizonyításában, ha nagyító alatt megvizsgáljuk a kristályok éleit. Ezeknek ugyanis mind a gyöngyöknél, mind a strasszoknál sebészi pontossággal, egy pontban kell összefutniuk, a pontos illeszkedés tehát elengedhetetlen. Ha minimális eltérést is tapasztalunk, szinte biztosan hamisítvánnyal van dolgunk!

Készíts magad Swarovski kristályos karkötőt!

A Swarovski kristályok, illetve az általuk díszített ékszerek immáron hosszú évtizedek óta a divat és az elegancia megszállottjainak legnépszerűbb termékei. Mindez természetesen korántsem véletlen, hiszen a Swarovski logójával ellátott termékek minden esetben minőséget képviselnek, méghozzá elérhető árakon. A Swarovski kristály ezen felül az egyetlen olyan ékszer-kiegészítő, ami önmagában is kapható, ezáltal például nem csak előre gyártott kész darabokat vásárolhatunk magunknak, hanem házilag is készíthetünk a jól ismert csiszolt kristállyal ellátott ékszereket.

Itt fontos megjegyezni, hogy kétféle Swarovski ékszert különbözetünk meg, ezáltal léteznek azok a változatok, amelyben nem csak a kristályt magát készítette a gyártó, hanem a foglalatot és a teljes kivitelezést is. Ezzel szemben vannak az olcsóbb darabok, amelyek mindössze Swarovski kristályokkal ellátott ékszerek. Ezek a házilag is elkészíthető darabok, hiszen bár ezek is valódi Swarovski kövekkel rendelkeznek, a foglalatot, az összeszerelést és minden egyebet egy másik gyártó vagy ékszerkészítő vállalat kivitelezte.

Az egyik legismertebb házilag is elkészíthető Swarovski kristályos karkötő a Shamballa, aminek népszerűsége már-már elképesztő, hiszen sportolók, zenészek, színészek és egyéb hírességek viselik. A karkötő első ránézésre egy teljesen egyszerű csomózott ékszernek tekinthető, ami szolidságával hívja fel magára a figyelmet, de háttérben lényegesen több van, mint ami elsőre látszik.

Ha egy kicsit utánanézünk a Shamballának, akkor hamar rájövünk, hogy a buddhista valláshoz kötődik, amely szerint létezett egykoron egy rejtett királyság, amelynek egy különleges filozófiája szerint a szépség minden esetben belülről fakad. Ezt a filozófiát igyekszik felerősíteni, illetve képviselni ez a Swarovski kristály által kivitelezhető karkötő, ami a buddhista hit szerint képes egyesíteni az elme, a lélek és a test nyugalmát, egyszóval egy olyan spirituális tartalmat és energiát hordoz, amiben lehet hinni vagy megtagadni, de kézműves szemmel ez majdhogynem mindegy is.  A Shamballa ékszer ugyanis olyannyira mutatós, hogy az ember még csak nem is gondolná: milyen kevés munkával és ráfordítással, milyen egyszerűen készítheti el azt

Hogy mi kell hozzá? Az első és legfontosabb néhány nagyobb méretű – legalább tucatnyi – eredeti Swarovski kristály, amelyek lehetnek színezettek vagy átlátszóak, a lényeg, hogy azt a hatást váltsák ki, amit szeretnénk a dizájn tekintetében elérni majd a karkötővel. A legjobb, ha hagyományos gyöngyöket vásárolunk, amelyek nagyobb furattal rendelkeznek, ezáltal könnyebb velük dolgozni.

A Swarovski kristályok mellett szükségünk lesz továbbá legalább 3-4 méter színes selyemzsinórra és ékszerzsinórra, illetve természetesen ékszerragasztóra is. Ezen felül már csak egy útmutatót kell keresnünk hozzá a világhálón, és elővenni legjobb kézügyességünket ahhoz, hogy néhány órán belül saját Swarovski kristályos karkötőnk, saját Shamballánk lehessen. Az elkészítés során természetesen nem árt odafigyelni néhány apróságra, így például arra, hogy a Swarovski kristályokkal mindig finoman bánjunk annak érdekében, hogy megőrizzék fennkölt jellegüket. Ezen kívül az ékszerragasztóval is bánjunk csínján, mert ruhából, padlószőnyegből nem jön ki, műpadlón pedig foltot hagyhat. Ezek ismeretében azonban bátran vágjunk bele ebbe a vállalkozásba, mert a végeredmény egy csodás, nem utolsó sorban pedig egy vintage ékszer lesz!

A Swarovski története

A Swarovski ékszerek története egészen az 1800-as évekre nyúlik vissza, amikor a kis Daniel Swarovski már gyerekkorában felfedezte magának a csodaszép kristályokat. Édesapja ugyanis kristályműves volt, aminek köszönhetően hamar megérintették a csillogó strasszok, amelyekből előbb szenvedély, majd később egy komplett hivatás lett.

A fiatal Swarovski már tizenévesen megismerte a szakma akkori csínját-bínját, de alig 21 évesen, az első bécsi Elektromos Kiállításon olyan ötletet támadt, amelynek megvalósításával alapjaiban átírta a kristálykészítés művészetét.

Ez nem volt más, minthogy Siemens és Edison akkori friss találmányát a kristálycsiszolással ötvözze, ezáltal 1892-ben megalkotta a világ első csiszológépét, amelyet még ebben az évben szabadalmaztatott is. A szó szerint forradalminak tekinthető új masinával sokkal gyorsabb és lényegesen pontosabb munkát lehetett végezni, ami hozzásegítette Danielt ahhoz, hogy a Swarovski név és a Swarovski ékszerek világszerte ismertté és elismertté váljanak. Ez a népszerűség mind a mai napig megmaradt, noha sok-sok hosszú év kellett hozzá!

A Swarovski cég ténylegesen 1895-ben alakult meg, és elsődlegesen az új csiszolási technológiának köszönhetően halmozta a sikereket. A család ekkorra már Ausztriába, egészen pontosan egy Watterns nevű kisvárosban telepedett le, ahol a mai napig is megtalálható a cég telephelye. Daniel Swarovskinak csakhamar három gyermeke született, akik felnőttkorukra mind eltanulták édesapjuktól a mesterséget, ezáltal még ma is részt vesznek az üzem irányításában.

A Swarovski kristályok népszerűsége a századforduló után került a csúcsra, amikor olyan népszerűvé vált, hogy a luxus szinonimájaként emlegették, de a siker megőrzésének érdekében a család folyamatosan újabb és újabb eljárásokat kezdett el kidolgozni arra vonatkozólag, hogy a csiszolás technikája tovább fejlődhessen.

Mindez addig folytatódott, hogy 1913-ban megkezdődhetett a tökéletes minőségű csiszolt gyémántok tömeges előállítása, ami nagyon fontos állomása volt annak, hogy a Swarovski kristályok rövid időn belül még nagyobb világhírnévre tettek szert. Érdekesség, hogy Swarovski csak jóval később, 1919-ben védette le a családnevet márkanévként, miután véget ért az első világháború, és sikerült elkészíteni egy olyan csiszológépet Tyrolit név alatt, amit még ma is az egyik piacvezető csiszolókorongként tartanak számon.

A siker után a Swarovki gyár az innováció jegyében újabb és újabb megoldások és utak felé nyitott, így a két világháború között például fényvisszaverő felületek kimunkálásán dolgoztak, de 1931-ben jelentek meg a piacon az első olyan ruhaneműk, amelyek Swarovski kristályokkal kerültek díszítésre, és ami azonnal meghódította a divatipart Párizstól New Yorkig bezárólag.

A kristály- és ékszerkészítés után aztán 1948-ban Swarovski egy egészen új területen folytatta hódító útját, méghozzá a Swarovski Optik megjelenésével, ami akkoriban egy precíziós üvegárú-gyártóvá nőtte ki magát rövid időn belül. A terméket részben a kényszer szülte, hiszen a második világháborúban szükség volt a kiemelkedő minőségű távcsövekre. Egyes források szerint a cég csak ennek a leányvállalatnak köszönhette, hogy a második világháborúban megmenekült a csődtől. A békét követően aztán a Swarovski újabb bővítéseket és ötleteket hajtott végre a gyakorlatban, aminek köszönhetően a márka kitörölhetetlenül beleírta magát a divat- és az ékszerek világába, de egészen más területeken is találkozhatunk a névvel és a jól ismert logóval, így például csillár- vagy karácsonyfadísz vásárlásakor.