Swarovski ékszer címkéhez tartozó bejegyzések

Így tisztítsuk a Swarovski kristályokat!

A Swarovski kristályok az elegancia megtestesítői, éppen emiatt speciális bánásmódot is igényelnek viselőitől. Már magára a tisztításra is nagy gondot kell fordítani, azonban ami ennél is fontosabb, meg kell előzni, hogy a drága kristályok bekoszolódjanak.

Ha ugyanis hosszú évekig, sőt évtizedekig szeretnénk élvezni a Swarovski kristályos ékszereink csillogását, akkor ne csak éjszakára és fürdéskor vegyük le őket, hanem parfümözés, sminkelés, hajlakkozás és krémezés közben is, mert ezek olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek károsíthatják a kristályt magát, de még inkább a ragasztást. Ha ékszerünkből kiesik a kristály, és azt látjuk, hogy a ragasztás helye zöldes, netán sárgás, akkor biztosak lehetünk abban, hogy valamilyen kozmetikum idézte elő a problémát.

Fontos ezen felül odafigyelni az ékszer tárolására is! Fontos, hogy minden esetben olyan kis dobozban, de feltétlenül zárt helyen tároljuk a Swarovski ékszereket, Swarovski fülbevalókat, amelyekben nem karcolódik, nem porosodik, és belül puha, szivacsos anyag veszi körül.

Konkrétan a tisztítást természetesen nem kell túlzásba vinni, de bizonyos időközönként érdemes áttörölni a kristályokat egy-egy puha és száraz ronggyal, amelyek a káros szennyeződést távolíthatják el a Swarovski kőről. Erre azért van szükség, mert a mikroszkopikus szennyeződések akár komoly sérülést is okozhatnak a kristályon! Természetesen amennyiben makacsabb szennyeződés került az ékszerre, abban az esetben egy kicsit többre lesz szükség. A rongy ilyen esetben is fontos, de kell hozzá valamilyen tisztítószer. A leghatásosabb erre az esetre a speciális kristálytisztító alkohol mellett a hagyományos ablakmosó. A rongy esetében egyébiránt fontos, hogy a műszálas és szöszölős textileket kizárjuk, helyettük inkább használjunk tiszta pamut kendőt. Tökéletesen megfelel a célnak a szemüvegek tisztításához használatos törlőrongy.

A fentiek alól kivételt képeznek a bevonatos Swarovski kristályok, amelyek érzékenyebbek a tisztításra. Esetükben vagy tiszta vizet használjunk, vagy szimpla mosogatószeres vízbe áztassuk őket néhány percre. Ha az ékszer sok apró kőből tevődik össze, akkor célszerű lehet egy puha kefét használni hozzá, célszerű például valamilyen gyerekfogkefét venni erre a célra, amivel a kövek között lerakódott szennyeződést is kíméletesen eltávolíthatjuk. Ha nem konkrét ékszerekről, hanem Swarovski kristályfigurákról van szó, azokkal érdemes még nagyobb körültekintéssel eljárni, és minden esetben valamilyen puha rongyot használni, hogy a felület ne karcolódjon. Célszerű továbbá beszerezni hozzá egy cérnakesztyűt, hogy elkerülhessük az ujjlenyomatokat,

Fontos továbbá betartani néhány általános alapszabályt is azzal kapcsolatban, hogy mit ne tegyünk a Swarovski ékszerek tisztításakor. Mivel a gyártó általában ródiumozza az ékszereket – ez többnyire a foglalatokra igaz –, ezért az ultrahangos ékszertisztító alkalmazása szigorúan tilos. Ettől ugyanis a bevonat lepattoghat, ezáltal például az orvosi fém alatti rézötvözet tűnik elő, amit már javítani vagy korrigálni sem lehet. Hasonló okokból nem szabad forrásban lévő vizet sem használni a Swarovski kristályos ékszerek tisztításához, valamint kerülni kell az ammóniatartalmú tisztítószereket, amit gyakran kereskedelmi forgalomban kapható ékszertisztítók is tartalmazhatnak. Az ammónia ugyanis szintén károsítja a bevonatot, amivel javíthatatlanul tönkretehetjük ékszereinket.

Milyen Swarovski kristályok léteznek, és mitől csillognak?

A Swarovski kristályok nagy általánosságban ólomkristályból, egy speciális csiszolási módszer által készülnek a drágakövek imitálásának céljából. Lehetnek gyémántcsiszolásúak, amelyek általában a kúpos hátú, foglalható kristályok, de beszélhetünk lapos hátú Swarovski kristályokról, amelyek ragaszthatóak és vasalhatóak, ezáltal nem ékszerekhez, hanem ruhák vagy használati tárgyak díszítéséhez valók. A legjobb minőségű és ezáltal legszebb Swarovki kristályok minden esetben ólomkristályból kerülnek előállításra, míg a hamisítványok, vagy az olcsóbb strasszkövek egyszerű olvasztott üvegből.

A kettőt nagyon könnyű megkülönböztetni egymástól, hiszen az ólomkristályok úgy csillognak, mint az igazi drágakövek, míg az olvasztott üvegből készültek fényvisszaverő képessége minimális, így bár csillog, de nyomába sem ér egy igazi Swarovski kristálynak. A gyémántformára csiszolt kristályok felhasználhatósági köre elég szűkös, így az ékszerek mellett máshoz nem használják őket, nem úgy a lapos hátú Swarovski kristályokat, amelyek lényegében csiszolt kis tükröcskéknek tekinthetők, méghozzá számtalan formára vágva.

A legkeresettebbek ezek közül a kerek formájú, lapos felső lappal és oldallal rendelkező darabok. Minden egyes laposra csiszolt Swarovski kristály hátulja bevonásra kerül egy speciális ezüstös réteggel, ami azt a célt szolgálja, hogy a kristály a lehető legjobban visszatükrözze a fényt. Lényegében ennek köszönhető, hogy csillog, a bevonat nélkül ugyanis csak látványos átlátszó kristályok lennének csupán.

A Swarovski kristály csillogását egyébiránt két tényező befolyásolja különösen. Az egyik ilyen az alapanyag, ami esetünkben mindig ólomkristály, hiszen ez biztosítja a kiváló minőséget, ami éppen emiatt vetekedik a drágakövekkel is. Ennek az oka, hogy az ólomtartalmú üveg lényegesen jobban átereszti a fényt, mint a hagyományos üvegek. Ebből a tulajdonságból kifolyólag fontos, hogy a strasszkő hátulján legyen egy tükörfelület, ami visszaveri a fényt, de csak az a fény tud visszatükröződni, ami értelemszerűen eljut eddig a felületig.

Összességében tehát minél tisztább egy kristály, annál több fényt képes visszaverni, ezáltal annál jobban csillog is. A Swarovski kristályok csillogását ezen felül nagyban befolyásolja még a csiszolás is. Noha a Swarovki nevével ellátott darabok minden esetben minőségi, géppel csiszolt ékszerek, azonban a hamisítványok között találhatunk öntött strasszokat is. Értelemszerűen utóbbiak kevésbé csillognak, ellenben lényegesen olcsóbbak is. Fontos továbbá, hogy minél több lapra csiszolunk egy kristályt, annál csillogósabb lesz, hiszen a fény annál több helyen törik meg és türköződik vissza rajta. A kevesebb lapra csiszolt kristályok emiatt kevésbé csillognak. A Swarovski egyik védjegye a 14 lapos csiszolási mód, ami a drágakövek minőségéhez viszonyítja a gyártó köveit.

A Swarovski kristályok ezen felül számtalan színben pompázhatnak. Léteznek hagyományos kristályszínűek, avagy átlátszóak, de speciális színezetűek is, mint amilyenek a Rose vagy az Amethyst. Ezeket általában úgy állítják elő, hogy az eredeti kristályt valamilyen fém-oxidos bevonattal látják el. Létezik ezen felül egy olyan új technológiai eljárás is, amelynek során a bevonatos kristályt tovább színezik. Ilyen esetekben egy még színesebb, ámde kevésbé csillogó kristály a végeredmény, a bonyolultabb gyártási technika miatt pedig ráadásul még drágább is.