Duguláselhárítási kisokos

Néha történnek a háztartásban nem várt dolgok, amiktől úgy érezzük, hogy  gutaütést kapunk. Segítünk megőrizni a hidegvérét, és adunk néhány tanácsot, hogy mit tegyen!

Folyik ki a víz a kagylóból, eldugult a zuhanyzó, nem folyik le?

Hajmosásnál, szőrtelenítésnél, esetleges hajvágásnál, körömvágásnál, köröm reszelésnél, bőrradírozásnál használjunk a lefolyóra rakható szűrőt, ami napjainkba többféle anyagból fellelhető: műanyagból, fémből, stb. Ezek pár száz forintért beszerezhetők, de akár több ezer, több tízezer forintos költségtől menthetnek meg minket. Ezek a kis szűrők felfogják azokat a szennyeződéseket, melyeknek nem kéne a lefolyóba távozniuk, mert ott dugulást okozhatnak. A dolgunk végeztével ez a kis szűrő egyszerűen kiemelhető a lefolyó nyílásából, és tartalma a szemétbe önthető. Nagyon sok fölösleges, dugulást keltő anyagot tudunk így eltávolítani a lefolyóból és máris sokat tettünk a dugulás megelőzése érdekében.

Nehezen, vagy egyáltalán nem folyik le a víz a WC-ben, esetleg még vissza is folyik?

Érdemes a toalettfrissítőt nem a WC-nél tárolni, mert a leggyakoribb dugulás oka az, hogy, belepottyan a WC-be. A házimunka egyik legkellemetlenebb része a WC-tisztítása. Az nem elég, hogy csak szépen körbetörölgetjük fertőtlenítővel, fontos, hogy kívül-belül alaposan megtisztítsuk, és néha a lefolyó csövének falára rakódott vízkő eltávolításáról is gondoskodnunk kell. A lerakódott vízkőréteg ugyanis elősegíti a szennyeződések és a papír elakadását, ami a víz lassabb, nehezebb lefolyását, végső esetben pedig a WC teljes dugulását okozhatja. Ennek megelőzésére érdemes rendszeres időközönként, például havonta egyszer ecettel és szódabikarbónával kitisztítani a WC-t. Egyszerűen csak öntsünk bele egy jó adag szódabikarbónát, majd öntsünk rá egy liter ecetet. Kb. egy órányi hatóidő után az egészet öblítsük le forró vízzel. Ezzel egyrészt fertőtlenítjük a WC-t és a vízkő ellen is sokat teszünk. Ezzel a néhány száz forintos egyszerű módszerrel akár komoly dugulásokat is megelőzhetünk. Sokan úgy gondoljuk, hogy a WC csésze takarításával és vízkőmentesítésével mindent meg is tettünk a duguláselhárításért, és egy valamit sokan elfelejtünk: A WC-tartályt ugyanúgy karban kell tartani, mint a WC többi részét. Számos alkatrész tönkremehet ugyanis a sokéves használat során, amit nem tudunk majd szerelő nélkül helyrehozni, de a WC illatosítása is megoldható bizonyos szerekkel, melyet a tartályba kell helyezni. Ezek bármelyik nagyobb áruházban beszerezhetők. A tartályba kell helyezni a többnyire tabletta vagy gél állagú szert, és az öblítéssel együtt a szer is lefolyik, kifejtve ezzel fertőtlenítő, vízkőoldó hatását, nem utolsó sorban kellemes illatot biztosítva a toalettben.

Konyhai mosogatója nem folyik le, esetleg vissza is bugyog a víz? Kellemetlen szagot áraszt?

Valószínűleg az ételmaradékok, zsíros szennyeződések okoznak dugulást. A hiba elhárításának legegyszerűbb módja a mosogatószifon letekerése, és kitisztítása. Ez többnyire meg is szokta oldani a problémát. Ha ezzel kész vagyunk, akkor célszerű ugyanazt a műveletet megismételni, amit a wc esetében: ecetes – szódabikarbónás elegyet a lefolyóba önteni majd egy-két órás hatóidő után bőséges forró vízzel leöblíteni. Nem is kell megvárni a bajt ezzel, hanem rendszeres időközönként, 1-2 havonta megismételni. Megakadályozza a kellemetlen szagokat és megelőzi a dugulást. Mosogatóskor célszerű a lefolyóba azt a kis szűrőt behelyezni, amit  a mosdónál is említettünk. Ebben összegyűlik az ételmaradék és a mosogatás végeztével egyszerűen a szemétre önthető.

Ne feledjük, hogy az elővigyázatosságunkkal egy csomó kellemetlen dologtól, munkától és kiadástól menthetjük meg magunkat!