Bútor restaurálás bárkinek

Az antik bútor restaurálás bárki számára elérhető szolgáltatás, hiszen elegendő egy telefon és a bútor máris jó kezekbe kerülhet. Nagyon fontos a szakember bevonása, mert az értékmegőrzés csakis így lehetséges. Hiába dolgozik valaki nagyon szépen és csodálatosan szerel fel polcot, javít gardróbot esetleg még egy kis művészkedéshez is ért, a bútor restaurálás ennél sokkal komplexebb.

restaurátor

Ha antik bútor van a birtokunkban és állapota már nem a legjobb, fel kell keresni egy restaurátor szakembert, aki meg tudja állapítani a bútor korát, stílusát és olyan eszközökkel, anyagokkal, technikával dolgozik, ami teljesen meghagyja a bútor autentikusságát. Ha egy antik bútor már nem kellően autentikus, kiesik az antik kategóriából és értéke hatalmasat zuhan, akár egészen a nulláig is.

Az antik bútor felújítás, a restaurálás nagyon komoly ismereteket és művészi képességeket igényel, ezzel sajnos nem mindenki rendelkezik, vagy ha mégis, akkor általában a mögöttes tudás nincs meg az antik bútor restaurálás szakszerű kivitelezéséhez.

Szerencsére ma már a restaurálás, mint szolgáltatás könnyen elérhető, akár itt az oldalon is. Fontos élni a lehetőséggel, hiszen az érték megőrzése különösen nagy jelentőséggel bír. Tulajdonosi szempontból sokszor csak az anyagi érték számít, de egy bútor is számos információt közöl koráról, és ha antik, akkor eszmei értéke is van. Természetesen, ha valaki csak anyagi megfontolásból veszi igénybe restaurátor szolgáltatását, akkor sincs probléma, hiszen a végeredmény ugyanaz.

Az antik bútor megmarad, állaga nem romlik tovább, állapota javítva lesz, és még nagyon sokáig gyönyörködhetnek a szépségében. A restaurált holmik nagy része használatra is alkalmas, ám nagyon fontos vigyázni ezekre a holmikra. Ha használtban van egy antik bútor, időközönként fontos állagmegóvást végezni rajta. Ha nagyon elhasználódott, akkor az antik bútor felújítás következik, amit szintén csak és kizárólag szakavatott restaurátor képes megfelelően elvégezni rajta.

A restaurálás ára nagyon sok tényezőtől függ. Vannak egészen olcsó munkálatok, de vannak nagy összegbe kerülő javítások is. Viszont az le kell szögeznünk, hogy a restaurálás ára messze nem olyan nagy, mint a megfelelően restaurált antik bútor értéke, ezért mindenképpen jó befektetés is a bútorok restaurálása.

Sajnos manapság számos hamis antik bútor van forgalomban, egy restaurátor azt is meg tudja állapítani, hogy valóban régiségről, antik holmiról van-e szó, vagy csak egy ócska másolatról. A különböző darabok vizsgálatában is igénybe lehet venni tehát a restaurátor szakember szaktudását.