A restaurátor munkáról

A restaurátorok komoly értékmegőrző munkát végeznek, ráadásul komplex tudásukkal és művészi érzékükkel már-már a művész kategóriába sorolhatók. A mester kifejezés mára kikopóban van, de a restaurátorokat ezzel a jelzővel lehetne legjobban jellemezni. Mester emberek, hiszen nem hétköznapi tevékenységűk csak abban az esetben megfelelő, ha azt maximálisan jól végzik. Aki ma restaurátornak számít, az biztosan kiemelkedő művészettörténeti tudással rendelkezik, valamint kézügyességével is kitűnik.

A restaurátorok filozófiája azt mondja, hogy az antik bútort, az értékes bútort, ha új is épp, javításra csak hozzáértő, biztosan szakavatott személy kezeire szabad bízni. A bútor értéket képvisel, ahogy egy ékszer, egy épület is. Sok mindent árul el készülésének koráról, ezért csakis eredeti állapotában szabad megőrizni.

Sokszor előfordul, hogy a helyreállításhoz kényszerűségből új anyagokat is fel kell használni, mert például nincs meg az antik bútor egyik lába, de sajnos itt nincs mit tenni, megfelelő lábbal kell pótolni a hiányt. Nem egyszerű a módja annak, hogy meghatározzák, mekkora beavatkozás után számít még antiknak egészében az adott bútor.

Sok antik bútor esetében az antik bútor felújítás az egyik fontos teendő. Ez történik meg akkor, mikor a törött vagy hiányzó láb helyett újat kap az adott holmi, de akkor is ez történik meg, mikor a festést vagy a felfüggesztéseket kell javítani.

Manapság a restaurátornak mindenhez értenie kell, ami egy bútor teljes felújításához, javításához, állagmegőrzéséhez szükséges. Az antik bútor restaurátor nem csupán a famunkálatokat végzi, de lakkozást, sőt sok esetben a kárpitozást is. Ha kárpitos szakemberre bízzák az antik bútor kárpitjának javítását vagy cseréjét, könnyen lehet, hogy nem a kívánt, autentikus eredményt kapják.

Csak olyan kárpitos mesterre érdemes az ilyesmit bízni, aki valamelyest ért a restauráláshoz is. A restaurátor egy roppant komplex szakma, mint már említettük, ezért is fontos, hogy egy antik bútort csak szakember javítson, vagy végezzen rajta konzerváló munkálatokat. Az otthoni barkácsolással a bútor autentikussága elvész, ezzel együtt pedig az értéke is oda lesz.

A restaurálás két fő irányzatra bomlik szét. Az egyik fő irányzat az antikvitás restaurálása, a másik a régiségek konzerválása. Az antik bútor restaurálás viszonylag újabb irányzata a konzerválás.

A konzerválás lehetővé teszi, hogy a használatban lévő vagy kiállítási darabnak szánt antik bútor állaga ne romoljon és a lehető legjobb szintre legyen felhozva az autentikusság teljes megőrzésével. Mindkét irányzat nagyon fontos, főleg a mai rohanó világban, mert ha nem vigyázunk antik értékeinkre, és nem vigyázunk új értékeinkre, nem marad majd semmink a jövőben.