A dugulások okai, jellemzői,elhárításuk

Dugulás több helyen előfordulhat egy adott háztartáson belül. Alapvetően két lehetőség van: Dugulás kültéren, vagy dugulás beltéren. Ha a lakáson kívül történik a dugulás, értelemszerűen ebben az esetben kültéri dugulásról beszélünk.

Csapadék elvezető rendszerek, kerti folyókák, aknák és udvar összefolyók esetén a dugulást a belemosódó por, sóder, homok, föld, sár valamint a falevelek és faágak okozzák. Ezért ezeket a lefolyókat minden esetben ráccsal kell védeni, és figyelnünk kell arra, hogy a megfelelő fedelek, rácsok, mindig legyenek a helyükön, és időnként tisztítsuk is meg azokat. Nagyra növő, komoly gyökérzetet fejlesztő fák csatorna nyomvonalra történő ültetését is érdemes alaposan átgondolni, mivel a későbbiekben biztosan gondunk lesz vele – (gyökér benövések, rosszabb esetben megnyomja a csatornát, ezáltal a lejtés szög megváltozik).

A közmű csatorna bekötéssel nem rendelkező ingatlanok esetében komoly problémát okozhat, ha nem figyelünk az udvari emésztők és szennyvíztartályok szintjére. Ha elfelejtjük idejében kiszippantatni az emésztőt, abban az esetben gond van. Az aknába bevezető csőszájat eléri a kommunális szenny, és az visszatorlódik, lerakódik és dugulást okoz. Ezeknek a kültéri vezetékeknek a tisztításánál nem midig jár sikerrel a spirálos technológiával történő duguláselhárítás, még az igen vastag spirálok esetében sem, különösen a nagyon hosszú szakaszoknál (20 – 50 méter). Sokkal eredményesebb a magasnyomású mosás, azaz a Womázás, melynek segítségével nem csak az eltömődés lesz megszüntetve, hanem az egész rendszer átmosásra kerül és ezáltal megszűnik a dugulás.

A beltéri dugulások közül elsőként említendő a WC, ami szinte soha nem dugul el magától, kivéve, ha már legalább 20 éves, és elvízkövesedett, így a garat belső átmérője kifejezetten leszűkült. A túl gyenge nyomású öblítővíz ugyan leviszi a szennyvizet, de nem mossa el, így szinte napi szinten használatban van a WC pumpa.

A WC csésze és lefolyócsöve általában a beleesett illatosító, a komplett tekercs WC papír, valamint idegen tárgyaktól (betét, tampon, pelenka, törlőkendők) dugul el. Itt a legjobb módszere a duguláselhárításnak a megelőzés.
A mosogatók dugulását többnyire az indokolatlanul sok mosogatószer használata okozza. Amennyiben ez párosul a melegvíztakarékos mosogatással, máris kész a baj. Szerencsére a szemcsés súroló porok – mint például a VÍM – mára kimentek a divatból. Érdekes tény, hogy ahol kisméretű (10 literes) vízmelegítő berendezések szolgálják a konyhai mosogatáshoz szükséges melegvizet, sokkal gyakrabban van szükség duguláselhárításra. Ennek oka az lehet, hogy a csekély melegvíz hozamú vízmelegítők nem képesek a folyamatos, folyóvizes mosogatásra. A mosogató dugulását az esetek nagyrészében zsírosodás okozza, ami az esetek 95 %-ban a mosogatógép használatára vezethető vissza.

Vajon miért? A mosogatógép a vizet 90 °C fokosra fűti, hogy a tányérokról, evőeszközökről a zsírt leoldja. Majd gyorsan kiüríti magát a lefolyó rendszerbe. A víz lefolyik, de a zsír megdermed, kicsapódik a cső falára. Ennek következtében szép lassan a teljes vezetéken beáll a zsírosodás. Ennek megelőzésére ajánlott hetente egy nagyobb fazéknyi forrásban lévő vizet a mosogatóba önteni, mert a zsírt csak ez oldja fel a csövek faláról. Ne használjunk semmilyen csodaszerként árult duguláselhárító vegyi anyagot, mely a problémát ugyan nem oldja meg, de a környezetet erőteljesen károsítja.